diumenge, 13 de novembre del 2011

ELECCIONS 20N: SISTEMA ELECTORAL

Edición en castellano en el foro: http://indignatsmollet.foroactivo.com/t217-elecciones-20n-sistema-electoral
Edició en català en el fòrum: http://indignatsmollet.foroactivo.com/t218-eleccions-20n-sistema-electoral

ELECCIONS 20N: SISTEMA ELECTORAL
CANDIDATURES
Els partits amb representació parlamentària només necessiten presentar els seus candidats.
Partits minoritaris: Amb la modificació de la Llei Electoral del 2011.01.28, els partits sense representació parlamentària, per presentar una candidatura, han de recollir un 0,1% de signatures per cada circumscripció on es vulguin presentar. Aquestes han de ser verificades per la Junta Electoral Provincial. Abans del 28 de gener de 2011, aquest requisit no era necessari.
Així que es demana participació i fan justament el contrari.

ESCRUTINI I REPARTIMENT D'ESCONS
Es realitza per circumscripcions (províncies). Cadascuna d'elles tria un nombre de representants (mínim 2 diputats). Un cop tancada la votació es compten els vots en cada col•legi electoral. Es comptabilitzen els vots vàlids i els nuls.
Per al repartiment d'escons, s'utilitzen els vots vàlids, inclosos els vots en blanc i es percentuen.
Les candidatures amb un percentatge de vot inferior al 3% queden excloses del repartiment.
Amb els vots restants, exclosos també els blancs, es reparteixen els escons mitjançant la Llei de D'Hont: fórmula matemàtica de repartiment que afavoreix a les majories.
Per a una circumscripció electoral única, aquest sistema es comporta com un sistema proporcional pur. Si s'aplica per circumscripcions, com a Espanya, sol patir una distorsió i els resultats totals poden no ser proporcionals al nombre de vots vàlids.
Exemple d'aquestes distorsions: Eleccions 2008 al Congrés dels Diputats.
IU: 963.040 vots = 2 escons CiU: 774.317 vots = 11 escons Na-Bai: 62.073 vots = 1 escó

ELECCIONS 20N DES DEL PUNT DE VISTA DEL 15M

ABSTENCIÓ (No anar a les urnes)
No té interpretació legal. Es renúncia al dret de sufragi actiu. No té repercussió legal. Afavoreix obtenir escó amb menor nombre de vots.
Encara que l'abstenció aconseguís el 99%, el govern seria legítim perquè no s'exigeix legalment un mínim de participació. Una altra cosa és la legitimitat moral per governar amb un 1% dels vots.
VOT NUL
Votar amb papereta no oficial o sense sobre, amb sobre amb dues paperetes de diferent candidatura i amb paperetes ratllades o modificades. No té repercussió legal. Afavoreix obtenir escó amb menor nombre de vots.
Encara que el vot nul arribés el 99%, el govern seria legítim perquè no s'exigeix legalment un mínim de vots vàlids. Una altra cosa és la legitimitat moral per governar amb un 1% dels vots.

VOT EN BLANC (Votar sense introduir papereta o sense marcar (pel Senat).
Es considera vot vàlid i computa per als percentatges que eliminen a les candidatures amb menys del 3% dels vots vàlids de la circumscripció. Té repercussió perquè cal més nombre de vots per obtenir el 3% mínim. Afavoreix a les candidatures majoritàries, penalitzant a les minoritàries.

VOTAR UN PARTIT
Partits majoritaris (els partits principals que tenen representació al parlament): Afavoreix la formació d’un determinat govern.
Partits minoritaris (la resta de partits que tenen representació al parlament): Hi ha poques possibilitats que formin govern, però modifiquen el pes de les forces majoritàries.
Partits extraparlamentaris (partits que no tindran representació parlamentària): Resten vots als partits majoritaris, però no diputats. Té el mateix efecte que el vot en blanc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí els teus comentaris, opinions, suggerencies...
Deja aquí tus comentarios, opiniones, sugerencias...